Smartphone

beperkte camera's

Het lijkt allemaal zo mooi, een smartphone met een ingebouwde camera. En zo lang je de foto's op die kleine schermen bijft vertonen, is het nog wel om aan te zien. Zodra je dezelfde foto echter op grotere schermen gaat vertonen, wordt het snel minder. De techniek wordt wel steeds beter maar het blijft behelpen.

De kracht van de smartphone is dat je het altijd bij de hand hebt en de leuke momenten kunt vast leggen. Kostbare herinneringen die u graag wilt bewaren. Maar als u ze wilt gaan afdrukken blijkt het allemaal veel minder te zijn dan op dat minmischerm was te zien.

 

Onze eigen zoekmachine.
Zoekt alleen op deze website

index sitemap advanced
site search by freefindHou me op de hoogte!

Bij wijzigingen of aanvullingen van deze pagina krijgt u automatisch een bericht

it's private
powered by
ChangeDetectionchatbox

Mochten we aanwezig zijn dan kunt u via onderstaande knop ons aanroepen.

Indien we NIET aanwezig zijn dan kunt u langs dezelfde weg een bericht achterlaten.

Met de komst van de smartphone werd ook een ingebouwde digitale camera meegeleverd. In de reclame die er voor gemaakt wordt leveren ze foto's af die door een vakfotograaf gemaakt kunnen zijn. Maar in de praktijk valt het allemaal nog al tegen. Een mooi scherpe foto op dat minischerm van de phone blijkt op scherm ineens korrelig en onscherp. Lijkt me logisch. De kwaliteit van een gewone camera valt of staat bij de lens en elke slimme fabrikant probeert zijn lenzen zo groot mogelijk te maken. Hoe groter de lens, des te meer licht kan het vangen. Sony is er groot mee geworden en had op zijn eerste digitale camera's dan ook grote Zeiss lenzen gemonteerd.Reclamefotografie. Probeer dit maar eens met welke camera dan ook. Dat lukt enkel als je de kat ook van de andere kant belicht. Zou je enkel bij raamlicht fotograferen, wordt de linkerzijde van de kat veel donkerder dan op deze foto. M.a.w., de kat op deze foto werd 'bijgelicht' en u opgelicht. Want zou je de flitser op die afstand gebruiken, zoals wordt gesuggereerd, had je een deels witte kat.

Kleinere lenzen kunnen dat compenseren met langere openingstijden en grotere lensopeningen (diafragma). Maar daar zit een grens aan en bij bewegende objecten kun je wel de tijd korter maken teneinde de foto scherp te houden maar als je teveel licht binnenlaat, raken de foto's overbelicht. En die hele kleine lens in de smartphone komt dan ook meteen in de problemen als bijvoorbeeld het licht wat minder is. Nu probeert men dat allemaal op te vangen met een zogenaamde beeldsensor maar dat lukt tot op heden maar ten dele. De nieuwste generatie smartphones worden al beter maar om kwalitatief mee te kunnen met een gewone camera is er een nieuwe doorbraak in technolgie nodig vrees ik.

En op het moment dat u een foto album wilt aanmaken, komen al die gebreken pijnlijk aan het licht. Geen erg want wij kunnen de meeste foto's een heel eind ophalen voordat we ze aan het programma van de afdrukservice laten zien. Ook de bewegingsonscherpte want zo'n smartphone stil houden tijdens opname is niet iedereen gegeven. Bovendien hebben sommige toestellen veel moeite met scherpstellen. Voor vertoning op beeldschermen valt het soms nog wel mee, op het moment dat u gaat afdrukken wordt al snel minder.

Smartphones zijn gebaat bij veel licht en de fotografie op een zonnige dag zal vaak ook nog wel lukken. Op het moment dat het licht minder wordt, bent u aangewezen op kunstlicht. Soms biedt de flitser (indien aanwezig) uitkomst, soms kan een daglicht TL (6.000 Kelvin of meer) de klus klaren. Het belangrijkste echter is de camera zo stil mogelijk te houden want de sluitertijden zullen lang zijn. Voor eventuele nabewerking met onze software zie ik liever donkere foto's waar de kleuren nog intact zijn dan overbelichte foto's waar de kleuren min of meer zijn verbleekt. De zogenaamde fotoruis neem ik daarbij voor lief, dat is het grootste probleem vaak niet.

Dus als u weer eens schrik heeft bekomen van uw foto's uit uw toestel, vrees niet want wij kunnen de meeste wel toonbaar en vooral printklaar krijgen. Stuur ze op of laad ze via onze website op. (wel even inlog aanvragen) Ik kan u dan vrij snel vertellen wat er mogelijk is.

© 2016 - 2018 Martins Digital Imaging.