Foto verbetering

Digitaal retoucheren

Soms heb je een oude analoge foto en soms een digitale nieuwe foto en beide zijn ze slecht. Analoge foto's raken vergeeld en beschadigd en digitale foto's kunnen korrelig zijn, onscherp, enz. Vooral de smartphone foto's hebben daar nogal eens last van.

Elke foto kan verbeterd worden via de software, het is enkel een kwestie van hoever je wilt gaan en hoe ernstig de vervorming is. In het algemeen kun je stellen dat een slecht gemaakte foto vaak makkelijker te herstellen is dan een foto waarbij camera of fotograaf heeft geprobeerd zich aan te passen.

U kunt beschadigde (digitale) foto's aan ons opsturen en dan kunnen we voor u kijken wat er aan te doen is. Daarvoor is het noodzakelijk dat u een datakluis aanmaakt. (zie: datakluis)

 

Onze eigen zoekmachine.
Zoekt alleen op deze website

index sitemap advanced
site search by freefindHou me op de hoogte!

Bij wijzigingen of aanvullingen van deze pagina krijgt u automatisch een bericht

it's private
powered by
ChangeDetectionchatbox

Mochten we aanwezig zijn dan kunt u via onderstaande knop ons aanroepen.

Indien we NIET aanwezig zijn dan kunt u langs dezelfde weg een bericht achterlaten.

Onscherp
Een onscherpe of vage foto hoeft geen reden te zijn om het weg te gooien. Afhankelijk van wat de onscherpte heeft veroorzaakt en de mate ervan, kunnen we de onscherpte voor een groot deel weghalen. En met de digitale paintbrush een beetje bijwerken. Soms echter kun je veel leukere dingen met dit soort foto's doen. Niet zelden leveren dit soort foto's namelijk een prima basis voor onze schildersoftware. En dan kun je er een heel aardig schilderij van maken!

donkere foto's
Camera's met te kleine lezen hebben nogal eens moeite met voldoende licht te vangen. Vooral smartphone camera's hebben er last van. Een aantal camera's vangt het op met allerlei build-in software en beeldsensoren. Maar die draaien op autopiloot en geven niet altijd het gewenste resultaat. Nog afgezien van de ruis die ze vaak veroorzaken. Zolang die camera's niet te veel de zaken gemanipuleerd hebben, zijn de orginele kleuren vaak nog intact. En dan kun je met software vrij simpel een foto helderder maken.

ruis
Bij ruis spreken van foto's waarbij het lijkt of iemand zoutkorrels op de foto heeft gestrooid. Er zijn verschillende soorten ruis die meestal te maken hebben met het feit dat de camera niet in staat is geweest voldoende licht te vangen. Een telelens bijvoorbeeld heeft altijd moeite met licht. Maar de minilenzen van een smartphone camera net zo goed. Te hoge ISO waardes, te kleine lensopening, te korte sluitertijden, kortom alles wat te weinig licht op de plaat brengt. Sommige betere camera's hebben allerlei digitale trucs als Long Exposure instellingen en andere ruisonderdrukkers. Maar ook die werken niet altijd even goed. Ruis is te verwijderen door de software maar niet altijd. Het hangt van de soort ruis af en de algehele kwaliteit van de foto.

beschadigingen (analoge foto's)
Foto's uit de oude doos zijn vaak vergeeld en beschadigd. Geen probleem, er is niet veel dat niet vrij simpel hersteld kan worden. We scannen zo'n foto op een hoge resolutie en dan kunnen we elke beschadiging zo verwijderen, pixel voor pixel als het moet. En uiteraard maken we zo'n foto weer snel zwart/wit of herstellen de kleuren. Vervolgens is de foto weer klaar voor afdrukken en kan worden verstuurd naar elke willekeurige afdrukservice.

vervormingen
Digitale foto's kunnen vervormd zijn door verschillende oorzaken. Onoordeelkundig gebruik van de software of door de software zelf. Sommige fabrikanten van camera's leveren software af om de foto's te managen of te wijzigen. Meestal gaat men uit van JPG formaten, met bijbehorende compressie. JPG is nu net het meest rampzalige formaat om foto's te bewerken, juist vanwege die compressie. Bij elke bewerking kun je kwaliteit verliezen, zeker met dodgy software, tot op een punt dat er sprake is van vervorming. Herstel daarvan is vrij gecompliceerd en vergt het uiterste van kennis en software.

© 2016 - 2018 Martins Digital Imaging.