Veilig Internet

Hoe veilig zijn uw gegevens op internet?

Privacy op internet is een illusie. De afgelopen jaren hebben ontwikkelaars ongestoord hun gang kunnen gaan en allerlei zaken ontwikkeld die rechtstreeks ingaan tegen uw recht op privacy. Daar komt langzaam maar zeker een kentering in maar er is nog een lange weg te gaan. Protesteren als de overheid wilt meekijken is een beetje hypocriet als men op facebooke.a. platforms daar wel toestemming voor geeft. En ondanks alle waarschuwingen tegen bedrijven als Google, volgt een groot leger developpers de Google filosofie om toch vooral zich achter de techniek van de smartphone te scharen. Dat dwingt men zelfs af.

Onze eigen zoekmachine.
Zoekt alleen op deze website

index sitemap advanced
site search by freefindHou me op de hoogte!

Bij wijzigingen of aanvullingen van deze pagina krijgt u automatisch een bericht

it's private
powered by
ChangeDetectionchatbox

Mochten we aanwezig zijn dan kunt u via onderstaande knop ons aanroepen.

Indien we NIET aanwezig zijn dan kunt u langs dezelfde weg een bericht achterlaten.

Logisch want het gemak waarmee de gebruiker allerlei dodgy apps accepteert is verbijsterend. Maar ook de techniek die achter de mobile apps steekt, laat dat moeiteloos toe. In tegenstelling tot de PC want daar zitten vaak allerlei beveiligingen op die beginnen te blèren als zich bepaalde software probeert te nestelen. M.a.w. de PC is veel te slim! Dat is dan ook één van de vele redenen dat wij liever hebben dat u met een PC op deze website verschijnt. Dan kunt u zelf zien dat wij geen bijbedoelingen hebben. Dan begrijpt u wellicht ook waarom wij geen knoppen van social media op onze website hebben staan. Want vergis u niet! Overal waar u deze knoppen vindt, wordt uw bezoek aan de desbetreffende website keurig geregistreerd.

Wij adviseren dan ook altijd de Firefox browser te gebruiken met Privacy Badger en AdBlock geïntegreerd. Niet omdat het hier nu zo gevaarlijk is maar wij sturen u soms door naar afdrukservices en andere services en daar zult u snel merken dat dit soort apps erg nuttig zijn....
Niet dat wij u nu meteen doorsturen naar de Dark Web of Underground websites, integendeel. Het zijn allemaal gerenommeerde websites van gerenommeerde bedrijven. Maar dat zijn Google en Facebook ook! En die zoeken toch echt de grenzen van de privacy wel op. Meestal door er eerst overheen te gaan.

De meeste bedrijven worden dan ook gerund door keurige bestuurders die geen enkele intentie hebben de wet te overtreden. Hun handicap echter is hun digibetisme en hun spreekwoordelijke naïviteit t.a.v. de juridische en ethische kant van hun websites. Die worden namelijk in opdracht gebouwd door mensen met dezelfde mindset als die werkzaam zijn bij de gekende snuffelaars van internet, Google, Facebook, Twitter enz. En allen proberen ze u akkoord te laten gaan met de kleine lettertjes. En de opdrachtgevers gaan er altijd in hun naïviteit vanuit dat de ontwikkelaar weet wat hij doet. Niet dus want ze zijn juridisch nauwelijks onderlegd. Ze kijken vaak enkel wat kan, niet wat mag.

Om gebruik te kunnen maken van alerlei 'handige' apps vraagt men om GPS bepaling, toegang tot uw contacten, toestemming u te spammmen enzovoorts. Probeer dat eens op een PC en elke scanner zal afgaan. Bovendien heeft GPS bepaling e.d. geen zin want die PC gaat nergens naar toe. Maar die smartphone wel en zo kan men zien welke winkels u bezoekt, wat u daar koopt en kan men al uw contact adressen verkopen aan willekeurig elk ander bedrijf. Want daar heeft u toestemming voor gegeven, echt waar! Lees de disclaimers en voorwaarden maar eens.

Nu wil ik op deze plaats geen flameware starten maar iedereen die de Chrome browser installeert, haalt daarmee software binnen van de grootste snuffelaar op internet. Een bedrijf dat als doel heeft zoveel mogelijk informatie te verzamelen om deze voor commerciële doelen in te zetten. Waar dacht u anders dat dit bedrijf van leeft?! De belangrijkste reden dat ik zo'n voorstander ben van Open Source software en GPL bepalingen is dat deze nauwelijks commercieel gestuurd is. Let wel, dat is is iets anders dan FREE software. Want zodra dat FREE is gebaseerd op inkomsten uit advertenties, weet je dat het zich op een hellend vlak bevindt.

En dan nog het fenomeen database. Een groot deel van alle internet software, cloudapps en wat dies meer zij, werkt m.b.v. een database. Toegang tot een database is vaak slechts een kwestie van login en password. Om dat te kraken heeft een gemiddelde hacker zelden meer dan 5 minuten nodig. Alleen de grotere bedrijven hebben een betere beveiliging. En dan komt de gemiddelde gebruiker op een gemiddelde website en kan daar GRATIS een handige app downloaden. U hoeft alleen maar een paar vraagjes te beantwoorden....
Het is verbijsterend om te zien hoeveel informatie gebruikers willen geven in dergelijke situaties.

Dat gaat nog veel verder als men online leningen, verzekeringen e.d. af kan sluiten. Veel van de vragen zijn totaal niet relevant voor de dienst die men wil verstrekken. Maar wel relevant voor de database want er zijn meerdere websites die die database legaal of illegaal uitlezen en er hun voordeel mee doen. Kortom; wie denkt dat data op internet niet uitgewisseld wordt, heeft last van een gevaarlijke vorm van naïviteit. Politici bijvoorbeeld met hun grenzeloze vertrouwen in software en hun makers. Dat het zo niet werkt laten excessen als bij de Nederlandse overheidsdiensten zien. Automatiseringsprojecten waar eindeloos geld in gepompt word.

De vuistregel op internet is dat alles wat u op internet neerpoot, bent u in principe kwijt. Elke vorm van data kan worden uitgelezen door derden hetgeen niet wil zeggen dat dit ook altijd gebeurt. Maar er is wel een hele industrie die dagelijks bezig is ervoor te zorgen dat dit wel kan, meestal legaal, soms ook illegaal. Mensen die vinden dat "niets te verbergen hebben" of "dat het allemaal wel meevalt", zorgen ervoor dat deze industrie een bestaansrecht heeft en houdt. Voor de rest, gebruik een PC op o.a. webshops, gebruik een niet commerciële browser (bijv Firefox) en lees de voorwaarden voordat u JA klikt. En als deze u niet aanstaan; er is altijd wel een andere website te vinden met het zelfde aanbod.

Samengevat: "ieder mens krijgt waar hij voor kiest". Een instelling die op internet zeker waar is.

 

Naschrift: Ik waarschuw al dertig jaar voor dit soort ontwikkelingen en het heeft niets geholpen dus ik denk niet dat dit artikel dat wel zal doen. Ik wilde het enkel gezegd hebben.

© 2016 - 2018 Martins Digital Imaging.